Περιφερειακό Τμήμα Αχαϊας και Ηλείας
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Περιφερειακό Τμήμα Αχαΐας & Ηλείας
ΣΑΧΤΟΥΡΗ 66,  ΠΑΤΡΑ, 26222                        Δείτε οδηγίες εδώ:   https://goo.gl/maps/UR5d1NN6eiD2
ΤΗΛ.: 2616007338 & 6940784311
FAX: 2616007338
e-mail: ptachaias@psf.org.gr 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΔΕΥΤΕΡΑ και ΤΕΤΑΡΤΗ: 1.00 - 2.30 μ.μ

ΕΓΓΡΑΦΗ: 30,00 ευρώ      ΕΤΗΣΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ: 60,00 ευρώ  /   ΑΝΕΡΓΟΙ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ: 30,00 ευρώ
ΑΡ. ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ:   789/29600605, IBAN: GR0601107890000078929600605

ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ: http://www.psf.org.gr/pt-achaias-files.php ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΡΧΕΙΑ

Φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη υγείας, η οποία με τις μεθόδους της βοηθά στην ανάπτυξη, διατήρηση και αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργικότητας του πάσχοντος, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητική αυτονομία και η ποιότητα ζωής του. Η Φυσικοθεραπεία αποτελεί πανάρχαια θεραπευτική αγωγή, αναφέρεται στα συγγράμματα από την εποχή του Ιπποκράτη, και δίνει λύση στα σωματικά και ψυχοσωματικά προβλήματα του ανθρώπου. Στηρίζεται στη χρήση φυσικών μέσων, με στόχο τη θεραπεία και την πρόληψη από  τραυματισμούς και νόσους.    

H κίνηση, η μάλαξη, το φώς, το νερό, η θερμότητα, ο ηλεκτρισμός είναι μερικά από τα φυσικά μέσα, πέρα από τις εξειδικευμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση και την αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων, μυοσκελετικών και νευρολογικών διαταραχών, ρευματικών παθήσεων, αθλητικών κακώσεων, τραυματισμών. Η φυσικοθεραπεία επιλαμβάνεται, επίσης, μετεγχειρητικών καταστάσεων π.χ. αρθροπλαστικές, συρραφές νεύρων, οιδήματα μετά από μαστεκτομή, με ποικίλες εφαρμογές αποκατάστασης.

Η Φυσικοθεραπεία παρέχεται σε  δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, σε εργαστήρια φυσικοθεραπείας, σε γηροκομεία, ειδικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες κ.α.  

Φυσικοθεραπευτές είναι μόνο οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ- Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λαμίας, Πατρών) ή  ισότιμων σχολών του εξωτερικού και ασκούν το επάγγελμα μετά την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές ιδιωτικές σχολές και κολέγια μεταλυκειακής κατάρτισης, προσφέρουν σπουδές στον τομέα της φυσικοθεραπείας. Αυτές οι σχολές όμως δεν αναγνωρίζονται ώστε να δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα. Στα ΙΕΚ υπάρχουν προγράμματα σπουδών «βοηθού φυσικοθεραπευτή, κινησιοθεραπευτή η λουτροθεραπευτή». Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, από την λέξη «βοηθός», οι απόφοιτοι αυτών των ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης σε καμία περίπτωση δεν είναι φυσικοθεραπευτές, δηλαδή δεν μπορούν να εργασθούν και να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς την επίβλεψη πτυχιούχου φυσικοθεραπευτή ΤΕΙ.

Παρόλα αυτά, παρατηρείται όλο και πιο συχνά οι «βοηθοί» και όχι μόνο, να εμφανίζονται ως φυσικοθεραπευτές και να διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης του επαγγέλματος του φυσικοθεραπευτή. Ο κίνδυνος που κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι η πιθανότητα πρόκλησης βλαβών στον οργανισμό του ανθρώπου, καθώς κάποιος που δεν γνωρίζει σε βάθος, εφαρμόζει τεχνικές και μεθόδους της επιστήμης της φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία δεν είναι μια «πρακτική μέθοδος», είναι επιστήμη υγείας και έχει κανόνες, ενδείξεις και αντενδείξεις, όπως όλες οι επιστήμες υγείας.

Στην περίπτωση που ένας ασθενής χρειάζεται φυσικοθεραπεία, συνήθως το προτείνει ο θεράπων ιατρός του. Μάλιστα, στο 99% των περιπτώσεων, ο ιατρός  συνταγογραφεί την φυσικοθεραπεία στο βιβλιάριο ασθενείας και ο ασφαλιστικός φορέας τού ασθενή καλύπτει τη δαπάνη. Στη συνέχεια, ο ασθενής αναζητεί φυσικοθεραπευτή είτε σε εργαστήριο φυσικοθεραπείας ή για κατ’ οίκον θεραπείες.

Για να αντιμετωπιστούν τα ολοένα και αυξανόμενα φαινόμενα αντιποίησης του επαγγέλματος και οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει μεριμνήσει ως εξής:

  • Όλοι οι πτυχιούχοι φυσικοθεραπευτές, είναι εφοδιασμένοι με ειδική ονομαστική ταυτότητα, ετήσιας ισχύος, που χορηγείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών.
  • Οι φυσικοθεραπευτές, που έχουν εργαστήριο φυσικοθεραπείας είναι πιστοποιημένοι από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών και έχουν στο εργαστήριό τους ειδική πινακίδα με την ένδειξη «ΝΟΜΙΜΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ».

Επομένως, όλοι οι ασθενείς με δυο απλούς ελέγχους, που επιβάλλεται να κάνουν, μπορούν να διαπιστώσουν τον νόμιμο φυσικοθεραπευτή και να μην γίνονται θύματα εξαπάτησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είναι οργανωμένος σε περιφερειακά τμήματα και είναι αρμόδιος να απαντά σε ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες. Όταν κάποιος θέλει να πληροφορηθεί για τους φυσικοθεραπευτές της περιοχής του, μπορεί να συμβουλεύεται το Περιφερειακό Τμήμα του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Η φυσικοθεραπεία είναι επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται. Η τεχνολογία συνδράμει με νέες συσκευές και μέσα θεραπείας, η δια βίου εκπαίδευση συμπληρώνει τις γνώσεις  των φυσικοθεραπευτών, νέες μέθοδοι και τεχνικές εφαρμόζονται στην υπηρεσία του πάσχοντος. Χρειάζεται όμως μέριμνα και από την πλευρά των ασθενών για την διασφάλιση της υγείας και την εξάλειψη των κινδύνων διαταραχής της, από παρεμβάσεις ατόμων ξένων προς την επιστήμη της φυσικοθεραπείας.

 

 

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: ΠΑΤΡΑ

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

http://www.e-patras.gr

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: ΠΥΡΓΟΣ