Η πρωτόγνωρη πανδημία που εκδηλώθηκε στις αρχές του 2020, λόγω της λοίμωξης Covid-19, ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της φυσικοθεραπείας σε όλο το φάσμα της νοσηλείας, αλλά και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι βασική φυσιοθεραπευτική προτεραιότητα η αναπνευστική οδός να διατηρείται ΄΄καθαρή΄΄ και ανεμπόδιστη από τα πτύελα ώστε να επιτρέπει επαρκή οξυγόνωση στους πνεύμονες. Αυτή η προστασία είναι το ΄΄κλειδί΄΄ για την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασής της αναπνευστικής λειτουργίας και της ανάγκης διασωλήνωσης.
Επίσης, στο στάδιο της νοσηλείας, πρέπει να αποτραπούν οι δυσκαμψίες στις αρθρώσεις, να καταπολεμηθεί η μυϊκή αδυναμία και απαιτούνται ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης για να μην καθυστερήσει η ανάρρωση των ασθενών μετά την έξοδο από το Νοσοκομείο.
Πολύ συχνά όμως παρατηρείται μια μακροπρόθεσμη συνέπεια στην υγεία των ασθενών που νόσησαν, η οποία αναφέρεται ως σύνδρομο Long Covid.
Ως σύνδρομο Long Covid ορίζονται τα μακροχρόνια συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, τα οποία «επιμένουν» ακόμα και για μήνες μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης. Τέτοια συμπτώματα είναι η κόπωση, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και οι γνωστικές διαταραχές.
Μια πρόσφατη μελέτη στην Αγγλία (React-2), με επικεφαλής το Imperial College London, εκτιμά ότι περισσότεροι από 2 εκατ. ενήλικες στην Αγγλία, είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα Covid-19 που διήρκεσε περισσότερο από 12 εβδομάδες και λίγο κάτω από 1 εκατ. ενήλικες υπέφεραν από τρία ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα. Οι γυναίκες είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν Long Covid, ενώ κάθε δεκαετία ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο Long Covid κατά 3,5%.
Η μελέτη αποτελεί ένα ανησυχητικό στοιχείο για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των πολιτών που νόσησαν από Covid-19 και για αυτόν τον λόγο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) δέσμευσε 100 εκατ. λίρες για να βελτιώσει τη διάγνωση και τη θεραπεία του Long Covid.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ανάλογη μελέτη που να αποτυπώνει την κατάσταση στη χώρα μας, όμως είναι βέβαιο ότι ανάλογα με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει και αντίστοιχους αριθμούς ασθενών.
Στους συγκεκριμένους ασθενείς που εμφανίζουν κόπωση, έντονη μυϊκή αδυναμία, εμμένουσα δύσπνοια και διαταραχές ισορροπίας, τα συμπτώματα, όπως αναφέραμε, μπορεί να διαρκέσουν για μήνες. Eίναι απαραίτητη η αναπνευστική και η μυοσκελετική φυσικοθεραπεία, ούτως ώστε οι ασθενείς να μπορέσουν όσο το δυνατό συντομότερα να αναρρώσουν από τις προαναφερθείσες επιπλοκές της νοσηλείας.
Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης επιτυγχάνεται με προσαρμοσμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης μικρής διάρκειας που στοχεύουν στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, στη βελτίωση της ισορροπίας και του συντονισμού, στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας.
Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιούνται με την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει ένας Επαγγελματίας Υγείας που θα μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασης της υγείας κατά τη θεραπευτική άσκηση αλλά και την καταλληλότητα του επιπέδου άσκησης. Για παράδειγμα, αν ο ασθενής μπορεί να πει μια πρόταση χωρίς καμία παύση, τότε έχει δυνατότητα να αυξήσει το επίπεδο δυσκολίας ή αντίστοιχα να το χαμηλώσει, εάν δεν μπορεί να πει μια πρόταση χωρίς λαχάνιασμα ή παύσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Επειδή πρέπει και στη χώρα μας το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε όλο το φάσμα του, απαιτούνται παρεμβάσεις τόσο κατά τη νοσηλεία, για την πρόληψη των επιπλοκών, όσο και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, οι οποίες πρέπει να είναι οργανωμένες και στοχευμένες:
Λυμπερίδης Πέτρος
Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών
Μέλος της Ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Πρόσφατα
10-04-2025
Αίτημα για άμεση έκδοση και ανάρτηση των σημειωμάτων του claw back
για το Α και Β εξάμηνο του 2024
09-04-2025
Υγειονομική περίθαλψη - Ένοπλες δυνάμεις
09-04-2025
21 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down
09-04-2025
Ενημέρωση για το ύψος της κατατεθειμένης δαπάνης Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2025 (ΣΤ1 Εργαστήρια...
04-04-2025
Κάλεσμα για συμμετοχή στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει στις 9 Απριλίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
03-04-2025
Ημερίδα - «Πνευμονική Αποκατάσταση – Κλινικές Προκλήσεις για το Σύγχρονο Φυσικοθεραπευτή»
27-03-2025
Προσοχή Τηλεφωνική εξαπάτηση
24-03-2025
Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down - 21 Μαρτίου
14-03-2025
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΠΝΟΥ - 14 Μαρτίου 2025
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |