Η Ιστορία του
Η πρώτη «σχολή» Φυσικοθεραπείας λειτούργησε στην Αθήνα το 1958, με έδρα το νοσοκομείο « Βασιλεύς Παύλος» (Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών) η οποία ήταν κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ιδρύθηκε το 1964 με την πρωτοβουλία των πρώτων Ελλήνων Φυσικοθεραπευτών που αποφοίτησαν από τη Σχολή Φυσικοθεραπευτών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών (Βασιλεύς Παύλος).
Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Π.Σ.Φ, οι Φυσικοθεραπευτές ,σύμφωνα με το τότε ισχύον Νομικό καθεστώς εργαζόταν κάτω από τη στενή καθοδήγηση και επίβλεψη των θεραπόντων ιατρών.
Το 1970 (Ν.Δ 775/1070) η Σχολή Φυσικοθεραπείας ονομάζεται Ανωτέρα Σχολή Φυσικοθεραπείας και καθορίζεται ως σκοπός της Σχολής η Θεωρητική και η Πρακτική Εκπαίδευση ατόμων που θα «χρησιμοποιούν τα Φυσιοθεραπευτικά Μέσα και Μεθόδους σε αναπήρους εκ πολεμικών γεγονότων και εξ άλλων ατυχημάτων και νόσων ως και επί πασχόντων εξ άλλων παθήσεων δι' ας κατ΄ ιατρική γνωμάτευση ενδείκνυται η εφαρμογή Φυσιοθεραπευτικών Μέσων και Μεθόδων».
Το 1972 (Β.Δ 411/1972) καθορίζονται τα Δικαιώματα και οι Υποχρεώσεις των Φυσικοθεραπευτών, αναγνωρίζονται οι θεραπευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στη Φυσικοθεραπεία και τέλος καθιερώνεται το κρατικό τιμολόγιο για όλες αυτές τις πράξεις.
Το 1974 το Υπουργείο Παιδείας ιδρύει τα Κ.Α.Τ.Ε (Κέντρα Ανωτέρας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα οποία μετονομάστηκαν αργότερα σε Κέντρα Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) .
Παράλληλα η Σχολή του Υπουργείου Υγείας (Ανωτέρα Σχολή Φυσιοθεραπευτών του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών) καταργείται.
Το 1974 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών γίνεται επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στο 8o Παγκόσμιο Συνέδριο της WCPT στο Μοντρεαλ του Καναδά.
Το 1975 (Ν.167/1975) πλέον ο Φυσιοθεραπευτής μπορεί να εφαρμόζει Φυσικοθεραπευτικές Πράξεις χωρίς την επίβλεψη του ιατρού αλλά μόνο με τις γραπτές οδηγίες του.
Το 1981 γίνεται η ένταξη των αμοιβών των Φυσιοθεραπευτικών Πράξεων στα εκάστοτε Π,Δ. «Περί Κανονισμού Αμοιβών Ιατρικών Επισκέψεων και Πράξεων»,
Το ίδιο έτος ο Π,Σ,Φ, καθορίζεται ως Παρατηρητής της Μόνιμης Επιτροπής Φυσικοθεραπευτικών Συλλόγων χωρών - μελών της Ε.Ο.Κ. ( SLCP ) και τον επόμενο χρόνο γίνεται πλήρες μέλος της,
Σε επίπεδο εκπαίδευσης το 1983 (Ν. 1404/83) το Υπουργείο Παιδείας καταργεί τα Κ.Α.Τ.Ε.Ε και ιδρύει τα Τ.Ε.Ι (Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των σχολών.
Έτσι οι δύο Σχολές Φυσικοθεραπείας του Υπουργείου Παιδείας αναβαθμίζονται και η διάρκεια σπουδών γίνεται επτά εξάμηνα.
Το 1987 (Π.Δ 29/1987) καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη Χορήγηση Αδείας ίδρυσης και Λειτουργίας Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας.
Το 1989 καθιερώνεται η αυτόματη ισοτιμία Πτυχιούχων Κ.Α.Τ.Ε.Ε - Ανωτέρας Σχολής Φυσιοθεραπευτών με τους Πτυχιούχους ΤΕΙ.
Το ίδιο έτος στο πλαίσιο της ιδρυτικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας WCPT · EUROPE στο Στρασβούργο, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών εγγράφεται ως ιδρυτικό μέλος ανάμεσα σε 15 χώρες,
Το 1995 (Π.Δ 90/1995) καθορίζονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Φυσιοθεραπευτών Αποφοίτων Τ.Ε.Ι.
Επίσης το 1995 ιδρύεται και τρίτη Σχολή Φυσικοθεραπείας στα ΤΕΙ Λαμίας.
Το 1995 εγκρίνεται το Νέο Καταστατικό του Π.Σ.Φ. σύμφωνα με το Νόμο για τις Επαγγελματικές Οργανώσεις και ο Σύλλογος αποκτά τη διαφορετική οργανωτική δομή.
Το 2000 με την ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση προστίθεται στη διάρκεια φοίτησης άλλο ένα εξάμηνο και έτσι η φοίτηση στις σχολές φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ γίνεται οκτώ εξάμηνα.
Το 2001 ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων ο Νόμος 2916/2001 για την διάρθρωση της «Ανώτατης Εκπαίδευσης», σύμφωνα με τον οποίο η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δυο παράλληλους τομείς, τον Πανεπιστημιακό τομέα και τον Τεχνολογικό τομέα.
Καταργείται δηλαδή η ανώτερη εκπαίδευση και ταυτόχρονα διαμορφώνεται το πρόγραμμα σπουδών σε τετραετές, επτά εξάμηνα και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης.
Το 2003 ιδρύεται και 4η σχολή Φυσικοθεραπείας στα ΤΕΙ Πάτρας (Αίγιο).
Το καθοριστικό έτος για τους φυσικοθεραπευτές είναι το 2007, καθώς ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων ο Νόμος 3599/2007, μετά από πρόταση του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και ο σύλλογος αναγνωρίζεται ως Ν.Π.Δ.Δ.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με αντικείμενο την Επιστήμη της Φυσικοθεραπείας.
"Σκοπός του Π.Σ.Φ-Ν.Π.Δ.Δ είναι η προαγωγή και ανάπτυξη της φυσικοθεραπείας ως ανεξάρτητης και αυτόνομης επιστήμης και η παροχή υπηρεσιών υψηλής στάθμης στο κοινωνικό σύνολο.
Προασπίζει την Νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος, είναι σύμβουλος των φορέων της Κυβέρνησης και προάγει την Επιστήμη της Φυσικοθεραπείας, προς όφελος πάντα της Δημόσιας Υγείας και του ασθενή.
Μέλη του Συλλόγου εγγράφονται οι Έλληνες Φυσιοθεραπευτές πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι, Κ.Α.Τ.Ε, Κ.Α.Τ.Ε.Ε και Σχολής «Βασιλεύς Παύλος» του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και σύντομα οι πρώτοι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών τμημάτων.
Επίσης μέλη μπορούν να γίνουν οι πτυχιούχοι ισότιμων σχολών του εξωτερικού σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία."
Ο Π.Σ.Φ. είναι Ενεργό Μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (WCPT) και Ιδρυτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της WCPT και έχει στενή συνεργασία και με άλλους αντίστοιχους φορείς σε Διεθνές Επίπεδο.
Το 2014 ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων ο Νόμος 4316/2014 που στο άρθρο 33 προβλέπεται ότι: "Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας αξιολογούν, επιλέγουν και εκτελούν τις πράξεις φυσικοθεραπευτή, σύμφωνα με γραπτή διάγνωση ή γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, στους χώρους όπου εργάζονται κατά την κείμενη νομοθεσία".
Με το Ν.4485/2017) δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάτμησης, μετονομασίας και κατάργησης ανωτάτων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Με το Ν.4521/2018 ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με αυτοτελές το τμήμα φυσικοθεραπείας, , παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις από την σύγκλητο του ιδρύματος, που εντάχθηκε στην σχολή επιστημών Υγείας και Πρόνοιας.
Με το Ν.4589/2019 εντάσσεται το τμήμα φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη σχολή Επιστημών Υγείας ,παρά την διαφορετική εισήγηση της συγκλήτου που πρότεινε την ένταξή του σε σχολή μαζί με το ΤΕΦΦΑ Τρικάλων.
Πρόσφατα
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |