Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενόψει του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας κοινοποίησε τη θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών σχετικά με την αυτόματη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολλέγια), προς τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υγείας και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Σας αναφέρουμε το κείμενο του Π.Σ.Φ.:
Αξιότιμε Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι Υπουργοί, Αξιότιμοι-ες κύριοι-ες,
Αισθανόμαστε την ανάγκη να απευθυνθούμε δημόσια σε εσάς ως Επιστήμονες και Επαγγελματίες Υγείας, εκπροσωπώντας το ΝΠΔΔ «Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών» για να εκφράσουμε την έντονη δυσφορία και διαμαρτυρία μας, για το καθεστώς της απευθείας αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλων σπουδών, που προέρχονται από τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (Κολλέγια), παρόλο που ο ιδρυτικός τους Ν. 3696/2008 προβλέπει ότι «…Οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών ή οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Κολλέγια δεν είναι ισότιμα με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης, όπως Πανεπιστήμια, Τ.Ε.Ι. και Ι.Ε.Κ.», εσείς ως Κυβέρνηση με το ν. 4763/2020, εξισώσατε τους τίτλους σπουδών των «κολλεγίων» με αυτούς των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στους αποφοίτους των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (κολλέγια) της Ελλάδας σύμφωνα με την οδηγία 2005/36/ΕΚ δεν είναι ορθή καθώς στο προοίμιο της οδηγίας, στην παράγραφο 12 αναφέρει: «Η παρούσα Οδηγία αφορά την αναγνώριση από τα Κράτη Μέλη, των επαγγελματικών προσόντων που αποκτήθηκαν σε άλλα Κράτη Μέλη» και όχι στην ίδια χώρα.
Διαφωνούμε κάθετα με τις ρυθμίσεις και συγκεκριμένα για:
Για την καλύτερη κατανόηση αναφέρουμε μερικές μόνο από τις βασικές διαφορές των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Ελληνικών Πανεπιστημίων με αυτά των Ιδιωτικών κολεγίων, όπως λειτουργούν σήμερα.
Για την εισαγωγή σε τμήμα Φυσικοθεραπείας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε προηγμένες χώρες της ΕΕ, απαιτείται ελάχιστη βαθμολογία πιστοποιημένη από τα συστήματα κάθε χώρας. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα για να εισαχθεί κάποιος σε ένα από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν κυρίως τα «κολλέγια», η βάση εισαγωγής μετά από πανελλαδικές εξετάσεις κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στις 16.000-17.000 μόρια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο μέσος όρος της βαθμολόγησης των εγγραφόμενων στο κολέγια δεν υπερβαίνει τα 5.000 μόρια, που δεν θα τους έδινε δικαίωμα εισαγωγής σε κανένα Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.
Για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των Ελληνικών Πανεπιστημίων λειτουργεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) η οποία αξιολογεί και πιστοποιεί την ποιότητα της λειτουργίας των ΑΕΙ με εσωτερική αξιολόγηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και εξωτερική αξιολόγηση από επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της αλλοδαπής κάθε 4 χρόνια. Η ΕΘΑΑΕ, που ιδρύθηκε με τον ν.4653/2020 είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή και έχει ως αποστολή της τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση με ελέγχους των υποδομών του Τμήματος (αίθουσες εργαστήρια, εξοπλισμός, κλινική άσκηση, πρακτική άσκηση), τον έλεγχο των ακαδημαϊκών και του επιστημονικού τους πρόσφατου έργου, την αξιολόγηση των μαθημάτων από τους φοιτητές, υλικό από πτυχιακές εργασίες, γραπτά φοιτητών και πολλά άλλα.
Από ποιον αλήθεια και πως ελέγχονται τα πτυχία των ιδιωτικών «κολεγίων» που λειτουργούν με franchising; Η ποιότητα των σπουδών των κολεγίων επαφίεται στον έλεγχο των Πανεπιστημίων που χορηγούν το πτυχίο και το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει τίτλους σπουδών που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα, χωρίς να έχει το δικαίωμα να ελέγξει την εκπαίδευση των κατόχων τους.
Αν ανατρέξει κανείς στη διεθνή ταξινόμηση, κανένα «κολλέγιο» δεν υπερτερεί κανενός Ελληνικού Πανεπιστημίου και επίσης η διαφορά στην κατάταξη μεταξύ μητρικού Πανεπιστημίου και του κολλεγίου στην Ελλάδα είναι τεράστια, αφού ενδεικτικά:
Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου είναι ενταγμένο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, βρίσκεται στην θέση 769 της παγκόσμιας κατάταξης.
https://www.webometrics.info/en/Europe/United%20Kingdom
https://www.webometrics.info/en/Europe/Greece%20
Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη άποψη του Καθηγητή Νομικής του Α.Π.Θ. Σπυρίδωνος Ψυχομάνη, με το franchising, το ελληνικό «κολλέγιο» θα έπρεπε να ασκεί την εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, κατά το πρότυπο ακριβώς του δικαιοπαρόχου πανεπιστημίου. Με διδακτικό προσωπικό, χώρους, διάρκεια σπουδών, προσόντα υποψηφίων, διδασκαλία κλπ., όπως ακριβώς και ο δικαιοπάροχος.
Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια για την εκλογή μέλους ΔΕΠ, στην κατώτερη θέση του Επίκουρου Καθηγητή, απαιτούνται τρία (3) έτη τουλάχιστον ή αυτοδύναμης διδασκαλίας μετά την απόκτηση του διδακτορικού διπλώματος στο γνωστικό αντικείμενο του Τομέα σε Α.Ε.Ι. ή ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού ή αναγνωρισμένου επαγγελματικού έργου ανάλογου επιπέδου σε σχετικό επιστημονικό πεδίο και πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους.
Αντίθετα για τους διδάσκοντες και την εγγραφή τους στο Μητρώο Διδασκόντων των Κολλεγίων, ακόμη και μετά την τροποποίηση του άρθρου 15 του ν. 3696/2008 που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 104 του Ν 4763/2020 απαιτείται μόνο «Αντίγραφο πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών της ημεδαπής» καθώς και «…πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά, εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) ή από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.)» πράγμα που σημαίνει ότι μετά την χορήγηση επαγγελματικής ισοτιμίας ή ισοδυναμίας οι μεταναστεύσαντες για εργασία μπορούν να γίνουν και Καθηγητές.
Όσον αφορά τις αναγνωρίσεις τίτλων σπουδών από τρίτες χώρες που «θεραπεύονται» με το ν.4653/2020, ο Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόγονος Κωνσταντίνος στη γνωμοδότησή του τονίζει «σύμφωνα με το αρ. 16 Συντ., και εφόσον το ενωσιακό δίκαιο δεν τυγχάνει στο σημείο αυτό εφαρμογής, οι τίτλοι σπουδών υπηκόων, κρατών-μελών ή τρίτων χωρών, που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο φοίτησης σε κολλέγια στην Ελλάδα που έχουν ενεργές συμφωνίες πιστοποίησης και δικαιόχρησης με αλλοδαπά πανεπιστήμια, δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση και ως προς καμία συνέπεια, να αναγνωρισθούν από τις εθνικές αρχές».
Τα ιδιωτικά «κολλέγια» δεν είχαν μέχρι τις 21-12-2020 θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση για τους φοιτητές τους όπως φαίνεται και από την απάντηση του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Υγείας με το υπ. αρ. Πρωτ/ΓΠ. Οικ.67983 «Από το έως σήμερα ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπονται διατάξεις σχετικές με την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης, για τους σπουδαστές των κολλεγίων, κατά την διάρκεια των σπουδών τους» και παρά ταύτα έχουν λάβει αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την C (2020) 3072/7-5-2020 «Κατευθυντήρια οδηγία για την ελεύθερη κυκλοφορία των επαγγελματιών υγείας και την ελάχιστη εναρμόνιση της εκπαίδευσης» ενόψει του covid-19, επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η προπτυχιακή εκπαίδευση και ειδικά η κλινική εκπαίδευση, για τα επαγγέλματα υγείας και προτρέπει τα κράτη μέλη να επιβάλλουν αντισταθμιστικά μέτρα κατά την εξέταση των προσόντων, αλλά ακόμη και υποβάθμιση του επαγγελματία σε βοηθό, όταν διαπιστώνονται ελλείψεις.
Το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή έχει άμεση σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών και υπάρχει η δυνατότητα ως νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος να ενεργοποιηθεί το άρθρο 7 παρ. 4 της οδηγίας 2005/36/ΕΕ όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία. Η ενεργοποίηση του παραπάνω άρθρου που «..αποσκοπεί στην αποφυγή σοβαρής βλάβης της υγείας ή της ασφάλειας του αποδέκτη της υπηρεσίας» μπορεί να θέσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση ή μη του επαγγελματικού προσόντος, στην περίπτωση που η εκπαίδευση του αιτούντα δεν είναι αντίστοιχη (με βάση το επιστημονικό επίπεδο, το πρόγραμμα σπουδών και την πρακτική άσκηση στο επάγγελμα) με αυτήν που παρέχεται από τα Τμήματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας.
Το αυτοτελές τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (ΑΤΕΕΝ) ουδόλως διασφαλίζει με αντικειμενικότητα και επάρκεια την σύγκριση των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών με αυτά των Ελληνικών ΑΕΙ. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το ΑΤΕΕΝ αναγνωρίζει επαγγελματικά προσόντα ή ισοδυναμία σε αποφοίτους τόσο τριετών όσο και τετραετών προγραμμάτων σπουδών χωρίς επιβολή κανενός μέτρου αντιστάθμισης.
Το ΑΤΕΕΝ για το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, εξετάζει κατά 95% αιτήματα αποφοίτων Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης («κολλέγια») που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Ελλάδα. Μόνο 5% αφορά αιτήματα άλλων Ευρωπαίων Πολιτών που έχουν αποφοιτήσει από τριτοβάθμια Ιδρύματα της αλλοδαπής και έχουν αποκτήσει επαγγελματικά προσόντα σε αυτές τις χώρες και εμπίπτουν στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 που εκδόθηκε για να ρυθμίζει το καθεστώς της άσκησης επαγγέλματος ενός επαγγελματία που σπούδασε σε μια χώρα και μεταναστεύει σε άλλη χώρα της Ε.Ε.
Και ενώ θα περίμενε κανείς αυτόματη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους ξένων χωρών, αποφασίζει το μονομελές αυτοτελές τμήμα (ΑΤΕΕΝ) (Αρ. Πρωτ. 27718/Κ4/11-3-2022) επιβολή γραπτής δοκιμασίας, μετά από αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σε δύο (2) μαθήματα ή πρακτική άσκηση προσαρμογής έξι (6) μηνών σε Φυσικοθεραπευτή κάτοχο επαγγελματικών προσόντων από κράτος μέλος προέλευσης (Γερμανία) και πληροί όλες τις προϋποθέσεις του άρθρου 13 της οδηγίας 2005/36/ΕΚ, αφού πρώτα ο Τμηματάρχης του ΑΤΕΕΝ έκανε «τη σύγκριση των αντικειμένων που διδάχτηκε ο ενδιαφερόμενος με τα αντικείμενα του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Σχολής Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών» και θα εξεταστεί στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, που επέλεξε ο ενδιαφερόμενος να εξεταστεί σε μαθήματα ομοειδή των τίτλων των μαθημάτων.
Αντίθετα οι υποψήφιοι των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης («κολλέγια») λαμβάνουν Επαγγελματική Ισοτιμία και τελευταία Επαγγελματική Ισοδυναμία, σύμφωνα με την οποία, δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος από άλλη χώρα!
Στο σημείο αυτό σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα πάλι με τη γνωμοδότηση του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Χρυσόγονου Κωνσταντίνου «μέχρις ότου η σχετική αρμοδιότητα ανατεθεί από την ελληνική Πολιτεία σε κατάλληλο όργανο εξοπλισμένο με τις απαραίτητες εγγυήσεις επιστημονικής κατάρτισης, ανεξαρτησίας και διαφάνειας, ήτοι για λόγους έκτακτης ανάγκης, να εξετάζει, σε κάθε περίπτωση, πριν την εγγραφή επαγγελματιών στα μητρώα του, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, αν και κατά πόσο οι ως άνω αναγνωρισθέντες τίτλοι σπουδών αποκλίνουν σε σχέση με την εκπαίδευση που παρέχεται στην Ελλάδα. Σε περίπτωση διαπίστωσης αποκλίσεων οφείλει να επιβάλλει, κατόπιν πρόσβασης στα πλήρη στοιχεία του φακέλου, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα, συνεκτιμώντας τα ήδη τυχόν ληφθέντα».
Οι απόφοιτοι των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τεχνολογικής κατεύθυνσης (ΤΕ) μέχρι σήμερα δεν ισοτιμήθηκαν με τους αποφοίτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) που αποφοιτούν από τα ιδρύματα από το 2019.
Αντίθετα όμως, σύμφωνα με τις αποφάσεις του αυτοτελούς τμήματος του Υπουργείου Παιδείας (ΑΤΕΕΝ) ισοτιμούνται οι απόφοιτοι των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης («κολλέγια») επαγγελματικά μέχρι το 2019 με τους αποφοίτους των ΤΕΙ (ΤΕ) και μετά το 2019 αυτόματα με τους αποφοίτους των τμημάτων Φυσικοθεραπείας των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 10.000 ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ!
Είναι αδιανόητο οι φοιτητές που προσπάθησαν να εισαχθούν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων σε ένα ΑΕΙ, να εξισώνονται επαγγελματικά και επιστημονικά με όσους απλώς κάνουν εγγραφή σε ένα κέντρο μεταλυκειακής εκπαίδευση (ιδιωτικό κολέγιο).
Η απουσία μη κρατικών πανεπιστημίων δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για την εξίσωση επαγγελματικών τίτλων και δικαιωμάτων χωρίς θεσμική και επιστημονική αξιολόγηση.
Όλο αυτό το πλαίσιο και η κατάσταση που σας περιγράφουμε παραπάνω, μας προσβάλει ως Επιστήμονες και Επαγγελματίες Υγείας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε τα αυτονόητα:
Ενώνουμε την φωνή μας και με τους άλλους επαγγελματικούς φορείς (ΤΕΕ, ΟΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, ΝΠΔΔ, κλπ.) που αντιδρούν σε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Απαιτούμε όλοι μαζί λύση, τώρα!
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ. | |
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ |
Πρόσφατα
29-09-2023
Συνάντηση αντιπροσωπείας του Κ.Δ.Σ του Π.Σ.Φ, με τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Χάρη Θεοχάρη
20-09-2023
31ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Φυσικοθεραπείας, Αθήνα, 1-3 Δεκεμβρίου 2023- Έναρξη προεγγραφών
19-09-2023
Συλλυπητήρια – καλό παράδεισο συνάδελφε!
08-09-2023
Ενημέρωση για το ύψος της κατατεθειμένης δαπάνης Ιανουάριος- Ιούλιος 2023 (ΣΤ1 Εργαστήρια...
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |