Την Τετάρτη 30/8/2023 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση αντιπροσωπείας του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ. Πέτρο Λυμπερίδη, από τον Β' Αντιπρόεδρο και Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων κ. Μπουρνουσούζη Ελευθέριο και την Υπ. Εκδόσεων και Πρόεδρο του ΠΤ Αττικής & Κυκλάδων κα Χάλαρη Ευθυμία, με το Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κο Πύρρο Πρόδρομο, για θέματα της αρμοδιότητας του.
Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Υπάρχει συνεργασία της Γ.Γ. και του Π.Σ.Φ., καθώς στις επιτροπές αξιολόγησης του προγράμματος "Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία" συμμετέχουν και φυσικοθεραπευτές.
Ο Π.Σ.Φ. ζήτησε το πρόγραμμα να επεκταθεί και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας καθώς είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός που υφίσταται σε πολλές χώρες της Ε.Ε.
Ο κος Πύρρος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. ότι επεξεργάζεται την επέκταση του προγράμματος σε όλη της Ελλάδα και με βάσει την εμπειρία της Αττικής, γίνονται παρεμβάσεις διόρθωσης.
Ο Π.Σ.Φ. τονίζει με κάθε ευκαιρία και σε κάθε παρέμβαση του, σε Νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν της Π.Φ.Υ., το σημαντικό ρόλο του φυσικοθεραπευτή, για τα άτομα που είναι κατακεκλιμένα ή μειωμένης κινητικότητας λόγω ηλικίας ή λόγω σοβαρών παθήσεων και χρήζουν βοήθειας, επίσης έχει σημαντικότατο ρόλο στην παρηγορητική φροντίδα (ανακουφιστική φροντίδα-ν.5007/2022) και είναι απαραίτητος "κρίκος" στην ελάχιστη σύνθεση της διεπιστημονικής ομάδαςγια την παροχή της «εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας».
Ζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα, η επανέναρξη του προγράμματος με συμμετοχή φυσικοθεραπευτών.
Η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. ενημέρωσε τον Γ.Γ. ότι σε ορισμένες εκ των Κ.Κ.Π. δεν υπάρχει Οργανισμός Λειτουργίας, από τον οποίο να προβλέπονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η στελέχωση των δομών, και στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων, η στελέχωση των δομών γίνονται με πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για ορισμένο χρόνο.
Σε κάποια κέντρα δεν παρέχεται υπηρεσία από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας σε εξωτερικούς ασθενείς και αναφέρθηκε ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ όπως π.χ. οι ανασφάλιστοι, υπάρχει κοινωνική ανάγκη να λειτουργούν.
Τέθηκαν διάφορα ζητήματα που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΦΗ και ζητήθηκε η διόρθωση κάποιων στρεβλώσεων και κάποιων ελλείψεων.
Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη φυσικοθεραπευτή πλήρους απασχόλησης (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΡΙΚΗΣ), σε περίπτωση που το κέντρο φιλοξενεί άτομα με κινητική αναπηρία και ανά 35 άτομα.
Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη του χώρου παροχής φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών (διαστάσεις, ελάχιστος εξοπλισμός) και όχι σύμφωνα με την κρίση του φυσικοθεραπευτή. (Άρ. 1 παρ. 6).
α. Ο Π.Σ.Φ. θεωρεί ότι το πλαίσιο λειτουργίας των Κ.Α.Α, ειδικά όσον αφορά την στελέχωσή τους με ειδικό επιστημονικό προσωπικό πρέπει να είναι σαφές και ανάλογη η στελέχωση τους με τις κλίνες (κλειστής νοσηλείας) ή με τον όγκο των περιστατικών που δέχονται ( ημερήσιας νοσηλείας). Ως βάση για αυτό τον καθορισμό της στελέχωσης θα μπορούσε να αποτελέσει η απόφαση του ΚΕΣΥ για τα ΚΕΦΙΑΠ.
β. Η κατηγορίες των παθήσεων που δύναται να νοσηλεύονται (κλειστής νοσηλείας) ή να παραπέμπονται (ημερήσιας νοσηλείας) στα ιδιωτικά ΚΑΑ, καθορίζονται από το Π.Δ 383/2002.
Οι οργανισμοί των 31 Δημόσιων Δομών Αποκατάστασης - ΚΕΦΙΑΠ έχουν ενσωματωθεί στους οργανισμούς των πλησιέστερων Νοσοκομείων (π.χ. ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας – Νοσοκομείο Σερρών κ.ο.κ.) και λειτουργούν με ενιαίο πλαίσιο.
Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υποστελέχωσης το ΚΕΦΙΑΠ Νιγρίτας, στο οποίο (όπως και σε άλλα ΚΕΦΙΑΠ) δεν υπηρετεί κανένας φυσικοθεραπευτής.
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το 2019 ενέκρινε τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Κέντρων Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚεΦΙΑπ), αλλά ποτέ αυτός ο κανονισμός δεν έλαβε τη μορφή Υπουργικής Απόφασης για να εφαρμοστεί.
Σε αυτόν προβλέπεται ότι για τη λειτουργία της Ομάδας Αποκατάστασης, πέραν του ιατρού Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, απαιτούνται τουλάχιστον δύο μέλη της Ομάδας, εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον να είναι φυσικοθεραπευτής. Επίσης, προβλέπονται τέσσερα (4) άτομα κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας ανά 16 κλίνες (ΚΕΦΙΑΠ κλειστής περίθαλψης) και τουλάχιστον τέσσερα(4)άτομα κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας, για τα ΚΕΦΙΑΠ ανοιχτής περίθαλψης, που ανάλογα με την ημερήσια δυναμικότητα του ΚΕΦΙΑΠ θα προσαυξάνεται αναλογικά.
Επίσης, από το 2018, έχει συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας, ειδική επιτροπή, για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση και τη Φροντίδα Χρονίως Πασχόντων και τη στελέχωση των δομών (αρχικά μέσω ΕΣΠΑ), η οποία εισηγήθηκε την προμήθεια εξοπλισμού και γενικά την οργάνωση της λειτουργίας τους, που όμως μέχρι και σήμερα έχει μείνει σε εκκρεμότητα.
Η περίοδος που διανύουμε, μια μετά Covid εποχή, με πολλούς βαριά τραυματισμένους από τροχαία ατυχήματα και μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που πάσχει από σοβαρά προβλήματα (Νευρολογικά, Ρευματολογικά κλπ.) που χρήζουν αποκατάστασης, επιτάσσει την παροχή ανάλογων υπηρεσιών υγείας σε όλους και όχι μόνο στο κομμάτι που πληθυσμού που έχει πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα.
Το αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων πολιτών να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν από αυτές και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για την παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης.
Ζητήθηκε από το Υπουργείο να αναπτύξει προγράμματα κατ΄οίκον φροντίδας σε τέτοια άτομα με κινητικά προβλήματα γιατί το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.
Η πρόβλεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Αποϊδρυματοποίηση, που αναφέρει ότι: θεσπίζεται πιλοτικό πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά ηλικίας μηδέν (0) έως έξι (6) ετών με αναπηρία ή αναπτυξιακή καθυστέρηση ή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αυτών. Το πρόγραμμα αφορά προβλήματα ακοής ή όρασης, διαταραχές λόγου ή ομιλίας και κινητικές δυσκολίες.
Η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. έθεσε διάφορα ζητήματα όπως το χώρο της εφαρμογής των προγραμμάτων, των επαγγελματιών που θα συμμετέχουν και θα εφαρμόσουν τις δράσεις.
Τέλος, τέθηκαν ζητήματα των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ
Όπως ανακοίνωσε ο κος Πύρρος η αρμοδιότητα των παιδιών ανήκει και στη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ( ΓΓ κα Μαρίνα Στέφου) για αυτό ο Π.Σ.Φ. θα ζητήσει άμεσα συνάντηση.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ. | |
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ |
Πρόσφατα
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |