Επιστολή προς τα κόμματα-Πάρτε θέση σχετικά για την ευθεία στρέβλωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας που δίνει αναγνώριση στους τίτλους σπουδών των "κολλεγίων"
Οι τελευταίες αποφάσεις 178/2023 και 179/2023 του ΣτΕ, δεν θεωρούν "νόμιμη" την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας για νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα όπως αυτό του φυσικοθεραπευτή
Κατά τον Π.Σ.Φ. είναι μετέωρες όλες οι αποφάσεις επαγγελματικής ισοδυναμίας του ΑΤΕΕΝ και ζητά να ανακληθούν
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπεύτων στην επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας που κοινοποιεί στα Κόμματα και ζητά να λάβει τις θέσεις τους, αναφέρει ότι μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας 178/2023 & 179/2023, ουδέν περιθώριο αμφιβολίας καταλείπεται, περί του ότι οι τίτλοι σπουδών νομοθετικώς ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων αδυνατούν να υπαχθούν στη διαδικασία αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας.
Ως γνωστόν το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή στην Ελλάδα είναι νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα, δηλαδή απαιτείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για την άσκηση του.
Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας για τους τίτλους σπουδών των "κολλεγίων", για το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, αποτελεί πάγια τακτική από το ΑΤΕΕΝ, δηλαδή αναγνωρίζονται ως επαγγελματικά ισοδύναμοι οι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν από Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Μ.Ε.) -"κολλέγια", με τους τίτλους σπουδών που αποκτούν οι απόφοιτοι των τμημάτων φυσικοθεραπείας των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας από το ΑΤΕΕΝ, που κακώς εφαρμόζεται στο νομοθετικώς ρυθμιζόμενο επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή, σύμφωνα με το ΣτΕ, δεν απαιτεί την προσκόμιση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος από άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κανονικά, η πλειοψηφία των αποφοίτων ΚΕ.Μ.Ε., που αναγνωρίζεται ο τίτλος σπουδών τους ως επαγγελματικά ισοδύναμος με τον τίτλο σπουδών αποφοίτων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας και που δεν κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε να μην αναγνωρίζεται από το ΑΤΕΕΝ, σύμφωνα με το ΣτΕ.
Βασική διαφορά μεταξύ της επαγγελματικής ισοδυναμίας, που είναι Ελληνική "εφεύρεση" και της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, είναι ότι στην πρώτη περίπτωση δεν απαιτείται η κατοχή άδειας άσκησης επαγγέλματος, για να γίνει η αναγνώριση και σύμφωνα με το ΣτΕ δεν έπρεπε να εφαρμόζεται σε Νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, όπως αυτό του φυσικοθεραπευτή.
Ο Π.Σ.Φ. υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια:
"ότι η επαγγελματική ισοδυναμία πρέπει να εφαρμόζεται ΜΟΝΟ για μη Νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, για αυτά δηλαδή που δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος και όχι για το δικό μας.
Περαιτέρω μετά το 2021 (Brexit) που αποχώρησε η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνεται εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005, για τίτλους σπουδών και επαγγελματικούς τίτλους, από αυτή τη χώρα που είναι εκτός Ε.Ε, καθώς η οδηγία αφορά μόνο πολίτες της Ε.Ε.
Όμως με Εθνική Νομοθεσία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020, γίνεται υπέρβαση της Ευρωπαϊκής οδηγίας 36/2005 και στο όνομα της επεκτείνει την αναγνώριση τίτλων σπουδών και από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε)
Με την επιστολή του ο Π.Σ.Φ ζητά από τα κόμματα να πάρουν θέση για αυτό το σοβαρό ζήτημα που εξισώνει τα Πανεπιστήμια της χώρας, που για να λειτουργούν έχουν υποστεί εξαντλητικούς ελέγχους από την ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με τα λεγόμενα ΄΄κολλέγια΄΄ για τα οποία οι αρχές ΄΄κλείνουν το μάτι΄΄ , που κανονικά θα έπρεπε με τη συμφωνία δικαιοχρησίας που έχουν συνάψει με τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όσους κανόνες ισχύουν στη Μεγάλη Βρετανία (βάση εισαγωγής, εκπαιδευτικό προσωπικό, εγκαταστάσεις, κλινική εκπαίδευση κλπ). Επιπροσθέτως με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε, δημιουργείται ένα άλλο τεράστιο ζήτημα.
Ο Π.Σ.Φ μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ ζήτησε την ανάκληση όλων των αποφάσεων επαγγελματικής ισοδυναμίας από το ΑΤΕΕΝ, γιατί δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε Νομοθετικώς ρυθμιζόμενα επαγγέλματα όπως του φυσικοθεραπευτή και παράλληλα ζητά η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων να μην εφαρμόζεται για τρίτες χώρες (Εκτός Ε.Ε).
Όταν υποπίπτει στην αντίληψή του περίπτωση αναγνώρισης τίτλων σπουδών από το ΑΤΕΕΝ που προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ε.Ε) και είναι μετά το 2021, προβαίνει στην προσβολή της στα Ελληνικά δικαστήρια’’.
Πρόσφατα
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |