Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης στη δημοσιογράφο του ''Lifo'' Ντίνα Καράτζιου, για την έρευνα του ΄΄Lifo΄΄ που αφορούσε τη δημόσια αποκατάσταση στην Ελλάδα, με τον τίτλο ΄΄ Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ΄΄.
Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια των δημοσίων δομών αποκατάστασης, στην έλλειψη προσωπικού στις μονάδες των ΚΕΦΙΑΠ και κυρίως στην έλλειψη φυσικοθεραπευτών.
Ανέφερε επίσης ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ακόμη 31 δημόσιες δομές. Τα περισσότερα όμως Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), τα οποία είναι διάσπαρτα στη χώρα, «με μικρές εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα αυτό που βρίσκεται στο Αμύνταιο, υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, λόγω έλλειψης προσωπικού».
Πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2004 υπήρχαν υποσχέσεις από τους τότε υποψηφίους πολιτευτές ότι αυτά τα κέντρα θα λειτουργήσουν κανονικά με στελέχωση προσωπικού. Από τότε μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Το προσωπικό τους, όπου υπάρχει, προσλαμβάνεται κατά κύριο λόγο μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων και πολλές από τις συμβάσεις που έληξαν δεν ανανεώθηκαν. Κάποια, μάλιστα, δεν λειτούργησαν ποτέ, όπως είπε.
Τον Ιανουάριο του 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είχε ανακοινωθεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τις δημόσιες αυτές δομές αποκατάστασης, το οποίο προέβλεπε προσλήψεις και αναβάθμιση των υπαρχουσών δομών.
Το σχέδιο δεν προχώρησε, αναφέρει ο Γ. Λυμπερίδης: «Για να φτιάξεις ένα κρατικό δίκτυο αποκατάστασης, πρέπει να έχεις πολιτική βούληση, να έχεις τα κότσια, να έχεις και τα χρήματα», ανέφερε.
Τα ΚΕΦΙΑΠ δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2000. Στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στους οργανισμούς των πλησιέστερων νοσοκομείων. Κάποια από αυτά συστάθηκαν για να προσφέρουν υπηρεσίες αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας, δηλαδή θα μπορούσαν οι πολίτες να νοσηλεύονται σ' αυτά και παράλληλα να έχουν εντατική θεραπεία αποκατάστασης.
Κάποια άλλα είναι κέντρα ημερήσιας νοσηλείας. Αυτός ο διαχωρισμός μικρή σημασία έχει, καθώς τα περισσότερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο κάποτε υπερσύγχρονος εξοπλισμός σε πολλά από αυτά έχει απαξιωθεί και τα κτίρια έχουν ρημάξει.
Στη Β. Ελλάδα, ανέφερε ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη: «Στις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης που να λειτουργεί κανονικά, ενώ στη Θράκη δεν υπάρχει καν ιδιωτικό. Δεν υπάρχει σοβαρή οργανωμένη δομή αποκατάστασης από τα Γιάννενα μέχρι το Διδυμότειχο. Είναι 700 χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος; Δεν υπάρχει δημόσια αποκατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος».
Η αναφορά του Προέδρου στο γεγονός ότι «Δεν υπάρχει σοβαρή οργανωμένη δομή αποκατάστασης από τα Γιάννενα μέχρι το Διδυμότειχο. Είναι 700 χιλιόμετρα. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος; Δεν υπάρχει δημόσια αποκατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι ντροπή για το ελληνικό κράτος», που αφορούσε τις Δημόσιες δομές αποκατάστασης έγινε πηχυαίος τίτλος στο ρεπορτάζ, τονίζοντας με λίγες λέξεις την ωμή πραγματικότητα.
Η έλλειψη δημόσιων δομών αποκατάστασης χτυπάει τον πιο αδύναμο κρίκο, δηλαδή τους ανασφάλιστους πολίτες. Οι άνθρωποι που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα έχουν το δικαίωμα ιατρικής προληπτικής παρακολούθησης, εξετάσεων και νοσηλείας στις δημόσιες δομές, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, βάσει του νόμου 4368/2014.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης. Μπορούν να τους παρασχεθούν μόνο μέσα από δημόσιες δομές.
«Πού να τις βρεις όμως τις δημόσιες δομές;»
Τι γίνεται όμως όταν υπάρχουν σοβαρότερα περιστατικά; «Τι να σας πω. Όσοι μπορούν να πληρώσουν, πληρώνουν, και αν δεν μπορούν να πληρώσουν, κάθονται στο σπίτι κουκουλωμένοι με μια κουβέρτα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ.
Για το ζήτημα των ανασφάλιστων πολιτών τον περασμένο Οκτώβριο ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών είχε στείλει επιστολή στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τότε υπουργό Υγείας: «Σήμερα που είμαστε στη μετά Covid εποχή, με πολλά περισσότερα περιστατικά που χρήζουν αποκατάστασης, πολλούς βαριά τραυματισμένους από τροχαία ατυχήματα και μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που πάσχει από σοβαρά προβλήματα (νευρολογικά, ρευματολογικά κ.λπ.) που χρήζουν αποκατάστασης, δεν μπορεί το κράτος να αρκείται στην παροχή ανάλογων υπηρεσιών μόνο στο κομμάτι που πληθυσμού που έχει πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα. Δεν μπορεί το κράτος να κλείνει τα μάτια για 1.000.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας», ανέφερε.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ: Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ | LiFO
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ. | |
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ |
Πρόσφατα
05-09-2024
Άσκηση δικαιώματος ΑΡΝΗΣΗΣ παραχώρησης στοιχείων μέλους ΠΣΦ, ενόψει των εκλογών του Π.Σ.Φ
27-08-2024
Ενημέρωση για το ύψος της κατατεθειμένης δαπάνης Ιανουάριος-Ιούνιος 2024 (ΣΤ1 Εργαστήρια...
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |