ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
΄΄Πλήρης δικαίωση του Π.Σ.Φ από το Στε, για τον αποκλεισμό των φυσικοθεραπευτών από το επίδομα των Επιστημόνων των 400 ευρώ΄΄
Κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού θεσπίστηκαν μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις, με στόχο να ενισχύσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα, που δραστηριοποιούνταν σε τομείς και αντικείμενα, που επλήγησαν από την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται και αυτές του άρθρου 66 του Νόμου 4756/2020, που προέβλεψαν την χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ, καθώς και στους οικονομολόγους και γεωτεχνικούς που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ.
Για την εξειδίκευση του μέτρου και τον ακριβή προσδιορισμό των δικαιούχων εξεδόθη η υπ’ αριθμ. οικ.5629/22/04-02-2021 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, δυνάμει της οποίας η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ορίστηκε στο ποσό των τετρακοσίων (400,00) ευρώ.
Ωστόσο οι Φυσικοθεραπευτές – ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρέθηκαν από τους δικαιούχους και δεν έλαβαν την ως άνω οικονομική ενίσχυση, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της διοίκησης του Π.Σ.Φ και των επισημάνσεων, για την εφαρμογή των μέτρων χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις μεταξύ των δικαιούχων. Μετά τις άκαρπες προσπάθειες ο ΠΣΦ κινήθηκε δικαστικώς και κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της προαναφερθείσας υπουργικής απόφασης, ζητώντας τον έλεγχο της συνταγματικότητας του άρθρου 66 παρ. 1 του ν. 4756/2020
Επί της αιτήσεως ακύρωσης ήδη δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 800/2024 Απόφαση του ΣτΕ, με την οποία έγιναν καθ’ ολοκληρίαν δεκτοί οι ισχυρισμοί του ΠΣΦ.
Ειδικότερα το ΣτΕ έκρινε ότι οι επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές -σε αντίθεση με τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ- τελούν υπό παρόμοιες συνθήκες με την κατηγορία των ασκούντων ιατρικά επαγγέλματα, παρέχοντας και αυτοί υπηρεσίες στον τομέα της υγείας -οι οποίες μάλιστα εν όψει της φύσης τους και του τρόπου παροχής τους προϋποθέτουν όχι μόνο διά ζώσης παρουσία του ασθενή, αλλά και σωματική επαφή ενέχουσα αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού-, και υπέστησαν ομοίως δυσμενείς οικονομικές συνέπειες, υπαγόμενοι στις πληττόμενες κατηγορίες ΚΑΔ.
Και το ΣτΕ συνεχίζει την σκέψη του αναφέροντας ότι η σύγκριση του μέσου κατά κεφαλήν ακαθάριστου εισοδήματος κατά την τριετία 2019-2021 των οικονομολόγων και γεωτεχνικών σε σχέση με αυτό των φυσικοθεραπευτών δεν αποτελεί ασφαλές και πρόσφορο στοιχείο για την τεκμηρίωση του ισχυρισμού του Δημοσίου ότι οι οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί είναι ασθενέστεροι οικονομικά από τους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές και για την, εντεύθεν, δικαιολόγηση του πλήρους αποκλεισμού των δεύτερων από την επίδικη οικονομική ενίσχυση.
Τούτο διότι οι αμοιβές των επαγγελματιών φυσικοθεραπευτών, οι οποίες τιμολογούνται στο μέτρο που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνονται για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ επαγγελματίες με τα ποσά clawback και rebate (όπως και οι αμοιβές των λοιπών συμβεβλημένων που ασκούν ιατρικά επαγγέλματα), δεδομένου ότι υπερβαίνουν σε συστηματική βάση, κατά τα κοινώς γνωστά, τον οικείο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, γεγονός το οποίο δεν προκύπτει ότι ελήφθη υπόψη κατά τον υπολογισμό του μέσου ακαθάριστου εισοδήματός τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, η διάταξη του άρθρου 66 του ν. 4756/2020, κατά το μέρος που δεν περιλαμβάνει στις κατηγορίες δικαιούχων της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης τους επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές αντίκειται στην αρχή της ισότητας, όπως βασίμως προβάλλεται, και είναι, ως εκ τούτου, ανίσχυρη. Ακυρωτέα δε καθίσταται και η προσβαλλόμενη απόφαση κατά το αμφισβητούμενο μέρος της, το οποίο ερείδεται στην ανωτέρω αντισυνταγματική ρύθμιση.
Με τις σκέψεις αυτές το ΣτΕ δικαίωσε πλήρως τον ΠΣΦ, ενώ παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου, ενόψει του ζητήματος της αντισυνταγματικότητας, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις όταν πρέπει να κριθεί η Αντισυνταγματικότητα ενός Νόμου.
Κατά συνέπεια το πρώτο στάδιο της συγκεκριμένης δίκης υπήρξε απόλυτα επιτυχές για τον ΠΣΦ, που διατηρεί την αισιοδοξία του και για την τελική θετική έκβαση της δίκης και την έστω καθυστερημένη απόδοση του ποσού των 400 ευρώ στους φυσικοθεραπευτές – ελεύθερους επαγγελματίες.
ΓΙΑ ΤΟ Κ.Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Φ. | |
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ | Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
ΛΥΜΠΕΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ | ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ |
Πρόσφατα
|
Social media
|
ΠΣΦ
Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας
|
Επικοινωνία
Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 1ος όροφος ΑΘΗΝΑ |